Ολοκληρωμένη φροντίδα-συντηρηση μαρμάρων-λίθων-γρανιτών-μνημειων-κεραμικών-τεχνογρανιτών-cotto. Λείανση-υάλωση-αδιαβροχοποίηση-ειδικός καθαρισμός-αδιαβροχοποίηση

Αδιαβροχοποίηση Μαρμάρων

Τί σημαίνει

Αδιαβροχοποίηση μαρμάρων, ως έννοια , σημαίνει η μέγιστη μείωση ικανότητας απορρόφησης νερού και υγρών απο το υλικό στο οποίο εφαρμόζεται. Να γίνει ουσιαστικά το υλικό υδρόφοβο και η  επιφάνεια του υδραποθητική. Ένας βασικός κλάδος της επιστήμης ασχολείται τώρα και πολλά χρόνια με το πεδίο αυτό. Τα υλικά και οι ιδιότητες των αδιαβροχοποιητών βελτιώνονται συνεχώς και σκοπός των υλικών αυτών είναι ουσιαστικά να προσφέρουν μέγιστη προστασία χωρίς όμως να προκαλούν αλλοίωση των επιφανειακών χαρακτηριστικών όπως της υφής, της όψης, της σύστασης κλπ. Επίσης δεν πρέπει να αλλοιώνουν τις φυσικές ιδιότητες των επιφανειών στις οποίες εφαρμόζονται όπως η συμπεριφορά κατα την θέρμανση και ψύξη των επιφανειών αυτών ( διαστολή – συστολή).

Γιατί απαιτείται ?

Ο μόνιμος παράγοντας που προκαλεί σημαντική φθορά και αλλοίωση των επιφανειών και υλικών πρίν την τοποθέτηση, κατά την τοποθέτηση και μετά αυτήν, είναι η υγρασία και τα υγρά στοιχία με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Πρίν και κατά την τοποθέτηση , π.χ. μαρμαρόπλακων :

Η επικόλληση μαρμαρόπλακων απαιτεί  η κόλλα στερέωσης να είναι κατάλληλη και προπάντων πριν την επικόλληση να έχει συγκεκριμμένα ποσοστά υγρασίας (π.χ. να μην είναι πολλή νερουλή). Σε αντίθετη περίπτωση υγρασία εισέρχεται στον λίθο και μπορεί να προκαλέσει κύρτωση , οξείδωση (σκουριά), εξανθήματα αλάτων κλπ. Κατά την τοποθέτηση , και εφόσον έχει γίνει χρήση της κατάλληλης κόλλας, σημαντικό είναι και η χρήση του κατάλληλου υλικού αρμολόγησης. Αυξημένη υγρασία στο υλικό αρμολόγησης μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό περιμετρικά των σόκκορων αρμού (κυρίως σε χρωματιστούς αρμους) και μόνιμο λέκιασμα αυτών. Άλλη περίπτωση είναι η χρήση σύγχρονων υλικών αρμολόγησης όπως οι εποξειδικοί αρμοί.

αρ. μισό με εφαρμογή Finalit No21S πριν την τοποθέτηση - δεξ. μισό χωρίς προεργασία

Οι ρητίνες που περιέχονται στην σύσταση τους έχουν την ικανότητα να διεισδύσουν βαθία στην μάζα και να δημιουργήσουν μόνιμη αλλοίωση ( λέκιασμα ).

λέκιασμα αρμών μετά απο χρήση εποξειδικού αρμού. Μόνιμη και μη αντιστρέψιμη αλλοίωση

Μετά την τοποθέτηση

Απαιτέιται όταν το υλικό μας είναι απορροφητικό (λίγο εως πολύ απορροφητικό). Αποτρέπουμε την εισχώρηση στους πόρους του υλικού κυριως υγρασίας και διαλυμάτων που εν συνέχεια θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τόσο την οπτική ώς ακόμα και τις φυσικές ιδιότητες του. Οι επεμβάσεις μας σε νέες κατασκευές αποσκοπούν κυρίως στην μακροχρόνια διατήρηση της εμφάνισης και όψης. Σε αναπαλαιώσεις ή συντηρήσεις το ζητούμενο ήταν η προστασία απο τις αλληλεπιδράσεις που προκάλεσαν προγενέστερα την φθορά.

Σημαντικά πλεονεκτήματα :

  • αποτρέπει τον χρωματισμό λόγω χρωστικών όπως π.χ. απο κρασί, αίμα, χρώμα
  • διευκολύνει την καθημερινή φροντίδα και καθαρισμό
  • αποτρέπει την εισχώρηση ελαίων
  • δεν εισέρχεται υγρασία . Αποτρέπουμε το “σπάσιμο” λόγω θερμοκρασιακών αλλαγών
  • αυξάνουμε και ενισχύουμε την επιφανειακή αντοχή σε θλίψη και τριβή
  • προστατεύει την επιφάνεια απο περιβαλλοντικές επιδράσεις
  • προστατεύει την επιφάνεια απο διάβρωση λόγω βρύας, λειχίνας, μυκητών