Γιατί Finalit ;
Αντιμετωπίζουμε καθε περίπτωση ξεχωριστά. Η μέθδοδς επεξεργασίας εξαρτάται απο την αιτία αλλοίωσης και είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα του χώρου και του είδους της επιφάνειας.
Στην ουσία μιλάμε για επαναφορά σε αρχική όψη !
Οι αιτίες που προκαλούν αλλοίωση είναι παρα πολλές και μπορεί να είναι επιφανειακές ή σε βάθος. Εξαρτάται φυσικά απο το ίδιο το υλικό (λίθοι, μάρμαρα, κεραμικά πλακάκια..)
Ποιές επιφάνειες επεξεργαζόμαστε ;
- Μάρμαρα, Ασβεστόλιθοι, Πορόλιθοι, Γρανίτες, Ψαμίτες και γενικότερα όλους τους φυσικούς λίθους
- Κεραμικά πλακάκια, Υαλοπλακάκια, Τεχνογρανίτες και γενικότερα πλακάκια
- Cotto, Πλίνθους, τούβλα και παράγωγα
- Τσιμεντοπλακίδια και επιφάνειες εμφανούς μπετόν και αρτιφισιέλ
- μεταλλικές κατασκευές και γλυπτά
Ποιές είναι οι αιτίες;
Μεταξύ πολλών αιτιών, διακρίναμε τις κυριώτερες όπως:
- βρύα και λυχίνες
- σκουριά
- λίποι και λάδι
- άλατα και γυψοποίηση
- βερνίκια και τεχνιτές επιστρώσεις
- σφάλματα κατασκευής (π.χ. λέκεδες αρμολόγηση)
- κάπνα και αιθάλη
- οργανικά (αίμα, ούρα κλπ.)
- τροφές (π.χ. κόκκινο κρασί)
- ενδογενή αλλοίωση (π.χ. κίτρινποι λεκέδες σε μάρμαρα Carrara)
Οι αιτίες είναι παρα πολλές, υπάρχει όμως πάντα μία λύση!!
Κερδίστε χρόνο και χρήμα
με επαναφορά σε αρχική όψη
με εγγυημένο αποτέλεσμα !
επιλέγοντας ποιότητα !
Με προγραμματισμό !
Με σωστή πληροφόρηση !
Με άριστα υλικά !


Προβλήματα και Λύσεις
Βρύα και Λυχίνες (μούχλα)
Μεγάλο πρόβλημα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, χώρους με υψηλή υγρασία και σε κήπους (σκιερά μέρη, βορεινά, κάτω απο δένδρα κλπ..)
Η επαναφορά σε αρχική οψη γίνεται με την χρήση των εξειδικευμένων χημικών μας χωρίς όμως να επιρεαστεί η επιφάνεια. Δεν αλλάζουμε την υφή της. Η τελική αδιαβροχοποίηση θα προστετεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την επανεμφάνιση.
Σκουριά
Πολύ συχνό το πρόβλημα. Η αφαίρεση απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να μην επηρεαστεί βλαπτικά η επιφάνεια. Πολλές φορές μεταλλικές βάσεις προκαλούν το σκούριασμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εμφάνισης σκουριάς λόγω ενδογενούς οξείδωσης όπως σε κινέζικους Γρανίτες και αυτό λόγω της απορροφητικότητας που έχουν και τις μεγάλης ποσότητας μεταλλικών στοιχείων στην δομή τους.
Η σκουριά δεν επανεμφανίζεται μετα την επεξεργασία και μια κατάλληλη αδιαβροχοποίηση μας δίνει επιπλεόν προστασία.
Άλατα
Ακόμα ένα συχνό πρόβλημα το οποίο οφείλεται σε αυξημένη υγρασία και στεκούμενα νερά. Εμφανίζεται με χρωματική αλλοίωση (επιφανειακή ή και σε βάθος) απο άσπρο εως σκούρο μαύρο χρώμα ανάλογα με το είδος λίθου και τον χρωματισμό του.
Η περίπτωση εμφάνισης τέτοιας αλλοίωσης μπορεί όμως να οφείλεται και στο υλικό (κόλλα) η οποία χρησημοποιήθηκε κατά την δαπεδόστρωση ή την ορθομαρμάρωση. Στην ουσία “ξερνάει” η επιφάνεια άλατα που οφέιλονται κυρίως στο τσιμέντο ή στα συνθετικά που περιέχονται κυρίως στις σύγχρονες κόλλες (ρητίνες, ακρυλικά, κλπ …)
Η μέθοδος εξάλειψης εξαρτάται απο το είδος του υλικού και την αιτία δημιουργίας. Κάνουμε χρήση αναλόγως όλων των μέσων για να επεξεργαστούμε τέτοιες επιφάνειες όπως με χημική επεξεργασία, μηχανική, μικροψιγματοβολή ή ακόμα και βολές Laser.
Λάδι ή λίπος
Οι λεκέδες απο λάδι ή λίπος είναι πολύ συχνοί σε χώρους εστίασης, πάγκους κουζίνας, δάπεδα Ιερών Ναών αλλά και σε οποιοδήποτε σημεία σε κατοικίες (είσοδοι, τζάκια κλπ..)
Η αφαίρεση είναι τις περισσότερες φορές αρκετά δύσκολη, ειδικά σε μάρμαρα και γρανίτες. Άλλοτε οφείλονται σε τροφές, άλλοτε σε κερί ή κάποιο παράγωγο και άλλοτε σε τεχνιτές ύλες όπως σε σιλικόνη. Στην περίπτωση κατα την οποίαν γίνει χρήση λάνθασμένης σιλικόνης έχουμε ώς αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας σκούρης “λωρίδας” γύρω απο το σημείο σιλικοναρίσματος. Αυτή δημιουργείται απο την απορρόφηση λαδιού που περιέχεται στην σιλικόνη. Μόνο με την κατάλληλη επεξεργασία μας με την χρήση ειδικών χημικών μας; μπορεί να αφαιρεθεί στο 100%.
Βερνίκι, Χρώμα, Κερί, αδιαβροχoποίηση
Πολλές φορές συναντούμε επιφάνειες οι οποίες έμφανίζουν εκτεταμμένη επιφανειακή αλλοίωση. Συνήθως πάντα οφείλεται σε υλικό που “περάστηκε” για προστασία. Αυτό μπορεί να έχει ώς αποτέλεσμα το Θάμπωμα, την σκούρηνση, το ξεφλούδισμα, το άσπρισμα ακόμα και να αλλάξει παντελώς το χρώμα της επιφάνειας.
Συνήθως οφείλεται σε χρήση ακατάλληλων ή ξεπερασμένων υλικών και που πάντα είχαν σκοπό την “αδιαβροχοποίηση”.
Τέτοια υλικά ήταν και είναι: το κερί, η παρκετίνη, βερνίκια πέτρας και γενικότερα βερνίκια, ακρυλικές επιστρώσεις, πολυουρεθανικές και εποξυδικές επιστρώσεις, σιλοξάνες και σιλικόνες. Άλλοτε χρησημοποιούνται ώς αδιαβροχοποίηση και άλλοτεως τονωτικά ή γυαλιστικά.
Τα υλικά όμως αυτά δημιουργούν, όσο και να υπόσχονται το αντίθετο, ένα φίλμ (υλικά επίστρωσης) το οποίο αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να ξεφλουδίσει, να αλλάζει χρώμα, να δημιουργεί λεκέδες και σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλεί καταστροφικές αλλοιώσεις.